De afgelopen jaren hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in de milieuwetgeving, wat ook gevolgen heeft voor bodembeheer. Op 14 maart 2023 heeft de Eerste Kamer het besluit aangenomen, dat de omgevingswet op 1 januari 2024 van kracht wordt. Deze wet bundelt 26 wetten en introduceert een digitaal stelsel. Een belangrijke aanpassing in het kader van de omgevingswet is de regeling bodemkwaliteit, die op 19 januari 2023 in de Staatscourant is geplaatst. Hierin zijn onder andere de regels voor Kwaliteitsborging bij bodemintermediairs (KWALIBO) en milieuverklaringen bodemkwaliteit uitgewerkt.

Wijzigingen in regeling
In de regeling bodemkwaliteit zijn de gewijzigde versies van de AP04, AS SIKB 3000, BRL SIKB 2000 en wijzigingsblad BRL SIKB 11000 opgenomen, die per 1 juli 2023 in werking zullen treden. De BRL SIKB 6000 en BRL SIKB 7000 worden naar verwachting per 1 oktober 2023 aangepast.

Daarnaast worden er diverse andere aanpassingen voorzien:

  • De invoering van opkomende meettechnieken voor AS SIKB 2000 en BRL SIKB 2000
  • De actualisatie van BRL SIKB 7500 en protocol om de transparantie te verbeteren
  • De actualisatie van BRL SIKB 12000 om beter aan te sluiten bij de bemalingspraktijk en het nieuwe wettelijk kader
  • Het inpassen van Pfas in de SIKB documenten (BRL SIKB 1000 en 2000, AS SIKB 3000)
  • De modernisering van AS SIKB 1000 en 2000 met betere aansluiting aan de onder andere NEN-EN-ISO/IEC 17020 en 17025
  • Aanpassingen in NEN normen die raakvlakken hebben met SIKB (NEN 6693, NEN 5717, NEN 5720, NEN 5725, NEN 5740 en NTA 5755)

Versterking KWALIBO
Naast deze aanpassingen wordt er geïnvesteerd in de versterking van KWALIBO, mede naar aanleiding van een geconstateerd nalevingstekort (Beleidsevaluatie kwaliteitsborging Bodem, Witteveen en Bos). De versterking, met een actievere rol van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, heeft als doel de regelgeving te verbeteren door aanscherping van de milieunormen, verbetering van de normdocumenten door een meer grondige toetsing door IenW, verbetering van de erkenningen door de informatiepositie te verbeteren zodat het verlenen en intrekken beter beoordeeld kan worden en verbetering van de positie van de burger door signalen van de burger meer prioriteit te geven.

Vergunningverlening, toezicht en handhaving
Daarnaast wordt er gewerkt aan de versterking van de vergunningverlening, toezicht en handhaving. Er wordt aangescherpt op het private systeem van accreditatie en certificatie, en er wordt intensiever samengewerkt tussen Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Raad voor Accreditatie en de certificatie-instellingen om het nalevingstekort te bestrijden.

Het toezicht wordt als volgt ingericht:

  • ILT houdt toezicht op het stelsel;
  • ILT en de RvA houden toezicht op de certificatie-instellingen;
  • en de certificatie-instellingen houden toezicht op de certificaathouders.

Met de inwerkingtreding van het stelsel van de omgevingswet komt een einde aan een lange periode van onzekerheid. Daarna zal er jarenlang sprake zijn van vernieuwing op diverse terreinen.